Wednesday, November 01, 2006

Literární teorie:

Drama je jedním ze základních druhů literatury. Je tvořeno promluvami a jednáními postav + scénickými poznámkami (jak vypadá scéna, autorské poznámky). Drama je určeno k tomu, aby se hrálo -> scénické provedení (nemá se číst). Hlavní rozdělení dramatu je na komedie (je to hra méně vážného charakteru, obsahuje humor, ukazují se všední problémy, rozlišují se situační (komika vychází ze situací) a charakterové, kde je komický charakter hrdiny, nejnižší úroveň komedií jsou konverzační – dialog s vtipnými poznámkami) a tragédie (hra s vážným obsahem, hrdina se dostává do konfliktu s něčím (osud, morálka, sám se sebou), většinou má tragický konec).
Základní jednotkou dramatu je replika (jedna věta); soubor všech replik jedné postavy se nazývá role. Období od příchodu až do odchodu postavy se nazývá výstup. V dramatu se také rozlišuje monolog (neposouvá děj (spíš ho zpomaluje), prokresluje postavu, promluva jedné postavy, ukazuje její myšlenky) a dialog (rozhovor dvou nebo více postav, jeho funkcí je posouvat děj).
Kompozice klasického dramatu – expozice – úvod, seznamování s hrdiny a s prostředím, kolize – zauzlení, objevuje se první konflikt, krize – vrcholný okamžik stavby, vyvrcholení konfliktu, děj už nemůže pokračovat stejným směrem, peripetie – náhlý zvrat (obrat), podle toho byla měřena kvalita autora, jedná se o nečekanou, ale logickou změnu, katastrofa (tragédie) x smírný konec (komedie) – vyřešení konfliktu, toto rozdělení zavedl Aristoteles a udrželo se až do konce 19. století.