Thursday, May 22, 2008

Václav Havel (1936)

Dramatik, esejista, publicista. Celá šedesátá léta byla jeho činnost dramatika spojena s Divadlem Na zábradlí. Zahradní slavnost bude patrně nejlepší hra tohoto období, jak pro svůj humor, tak i pro přesný pohled na nesmyslné a znelidšťující mechanismy v soukromém i veřejném životě. Po roce 1968 se stal vůdčí osobností disidentského hnutí. Svými esejemi perfektně analyzoval společenskou situaci, vytrvale vystupoval proti mocenské zvůli a několikrát byl uvězněn. Svou zásadou žít život v pravdě získal vysoký morální kredit v zemi a byl zvolen naším 9. prezidentem. Svět oceňuje jeho rétorické schopnosti a snahu vnést do politického života etický řád. Jeho hry se hrají na celém světě.
Intenzivní zájem o divadlo projevoval Václav Havel už v době vojenské služby. Hrál i tvořil. V Kohoutově hře Zářijové noci sehrál tak dokonale zápornou postavu jednoho důstojníka, že byl za to velitelem potrestán.
- z recese napsal hru z vojenského prostředí Život před sebou, teoretické studie o divadle
- aktovka Rodinný večer (1959)
- s Ivanem Vyskočilem hra Autostop (1961)
- s Milošem Macourkem kabaretní hra Nejlepší rocky paní Hermanové (1961)
- celovečerní hra Zahradní slavnost (1963)
- hry Vyrozumění (1965) a Ztížená možnost soustředění (1968)
- zpřeházená struktura hry a chaotické dějové pásmo o Puzukovi, přístroji, jemuž je dán úkol vědecky identifikovat člověka, měly za následek menší diváckou úspěšnost
- Hry 1970-1976 – soubor her Spiklenci, Žebrácká opera, Horský hotel, Vernisáž a Audience
- 80. léta - tři celovečerní hry: Largo desolato, Pokoušení a Asanace