Saturday, September 22, 2007

Pedro Calderón de la Borca

(1600 - 1681)
- autorem 3 taktového veršovaného Filozofického dramatu - Život je sen - vyprávějící o smyslu a existenci člověka o svobodě o osudovosti, v některých dramatech navazuje na tradici, kterou založil Lope de Vega.
Klasicismus,osvícenství
- Moliér (1622 - 1673) (vlast. jm. Jean-Baptiste Poquelin) klasik světové komedie
- Kritický pohled na skutečnost, satirický obraz nedostatků, výsměch lidským slabostem, smírné řešení konfliktů, hrdinové pojati satiricky i humorně (sympatie diváků ) politická satirická hra.
- Syn královského čalouníka, odchází ke královské kočovné společnosti
- Pod záštitou krále se stává ředitelem královského divadla, ve svých hrách řeší vztah mezi měšťanstvem a katolickou církví (nikdy nebil oblíben)
- Umírá při produkci své komedie zdravý nemocný
- Lakomec komedie o 5 dějstvích, která kritizuje závislost na Mamonu. Hlavní postavou je lichvář Harpagon, který přesto že je bohatý krutě omezuje děti a vykořisťuje i služebnictvo. Láskou k majetku řídí i vztahy k lidem kolem sebe. Dceru nutí ke sňatku s bohatým starcem a synu Kleantovi se snaží odloudit Marii, ale svému pánovi pomůže jeho sluha, který Harpagonovi odcizí a schová truhličku s penězi. Nakonec vše dobře končí jen Harpagon zůstane se svými penězi sám
- Ve všech svých hrách útočí na společenské předsudky a lži, odkrývá přetvářku a zobrazuje a charakterizuje lidské vlastnosti