Saturday, May 12, 2007

Tragédie:

Aischylos
Dílo:
Oresteia – Agamemnon se vrací z trojské války domů, kde je zavražděn svou nevěrnou manželkou Klytaimnestrou a jejím milencem, který se chtěl zmocnit vlády. Orestes po letech pomstí svého otce a zabije svou matku i jejího milence. Oresta propadl výčitkám svědomí a odchází do Tauridy, aby se před bohy očistil z viny.

Sofoklés
 v jeho dílech se hrdinové snaží osudu uniknout, změnit ho, ale jsou příliš slabí, nepodaří se jim to
Dílo:
Antigona –Po odchodu Oidipuse do vyhnanství se dostali jeho synové Eteokles a Polyneik do sporu o vládu. Eteokles se spojil s Kreontem a Polyneika vyhnal. Ten se poté vydal s cizím vojskem proti městu. Oba bratři zahynuli, králem se stává Kreon, který dovolí pohřbít pouze Eteokla. Antigona se ale rozhodla také pohřbít a to i přes přísný zákaz svého druhého bratra za což byla zazděna do královské hrobky, kde se Antigona oběsila. Kreon poté všemi opuštěn žádá bohy, aby jej zbavili života.

Král Oidipus- Když je král Oidipus nařčen z otcovraždy, začne pátrat po pravdě. Oidipus se dozvídá, že krále Laia nezavraždili lupič, ale on sám, když se kdysi setkal v horách s neznámým cizincem a v hádce ho zabil. Zdrcený Oidius zjišťuje, že toho koho pokládal za svého otce je jeho vychovatel a že aniž to věděl zavraždil vlastního otce a navíc se stal manželem své matky. Jeho matka spáchá sebevraždu, on si vypíchne oči a odchází do vyhnanství